I YA idag!

Trillingar utan kommunal hjälp

Text: Ystads Allehanda
Publicerad 27 maj 2011 5.27 Uppdaterad 27 maj 2011 7.282011-05-27 05:27:04

Ystad.
Läkarna vill skicka hem de för tidigt födda trillingflickorna. Men Ystads kommun kan inte lova familjen någon hjälp. ”Ett obegåvat beslut, som går ut över barnen och deras utveckling”, säger Jan Bergils, överläkare på neonatal- avdelningen på Kristianstads lasarett.

Trillingflickorna, Adela, Selma och Ellesina föddes redan i vecka 24 och tillbringade sina åtta första veckor på lasarettet i Lund, i kuvös och kopplade till respirator. Sedan en tid tillbaka vårdas de på lasarettet i Kristianstad.

Sakta men säkert har flickorna vuxit och utvecklats och nu vill läkarna skriva ut dem.

– Vår erfarenhet säger att barnen växer fortare och utvecklas bättre om de får vara i hemmiljö istället för på sjukhus, säger Jan Bergils, Därför vill vi gärna skicka hem dem så snart det finns möjlighet.

En förutsättning för att det ska fungera är att kommunen ställer upp och stöttar familjen hemma. Men Ystads kommun, där Ann-Sofie Larsson, David Penca och deras trillingar bor vill inte bevilja någon hjälp innan man sett familjen i sin hemmiljö.

– Vi har hamnat i en moment 22-situation, konstaterar Ann-Sofie Larsson, mamma till trillingarna.

Klarar vårdnaden

Hon är noga med att påpeka att hon och maken klarar att ta hand om barnen, men tycker det känns övermäktigt att klara tre små vårdkrävande barn och är rädd att bara bli vårdare och aldrig få möjligheten att vara föräldrar.

– Eftersom de har cirkulationsproblem och andningssvårigheter måste de ha tillsyn dygnet runt, säger Ann-Sofie Larsson. Vi kommer aldrig hinna mysa med våra flickor.

Hon ifrågasätter om Ystads kommuns beslut verkligen är förenligt med FN:s barnkonvention, som ju säger att barnens bästa ska komma i främsta rummet.

Jan Bergils gör samma bedömning.

– Det här är ingen snyfthistoria. Föräldrarna är kapabla och engagerade och barnen på god väg att växa till sig. Men utan kommunens hjälp måste familjen stanna på sjukhuset, flera veckor, kanske upp till en månad längre än nödvändigt. Det gynnar varken barnen eller föräldrarna.

Kommunen ovan

På avdelningen för vård- och omsorg på socialförvaltningen i Ystads kommun är man ovan vid den här typen av fall.

– Vi har normalt nästan bara ärenden som rör äldre människor som behöver hjälp för att klara sin vardag. Det gör detta fall lite svårt att bedöma, medger vård- och omsorgschef Gudrun Johnsson.

Eftersom föräldrarna är fullt friska, kan man inte tillämpa de vanliga kriterierna för hjälpinsatser.

– Vi gör våra bedömningar utifrån socialtjänstlagen och behöver se hur familjen fungerar i sin hemmiljö, säger Gudrun Johnsson. Först därefter kan vi bevilja eventuella stödinsatser.

– Ett dumt sätt att resonera, menar Jan Bergils. Här finns en fungerande familj med två friska föräldrar. Frågan är hur länge de är det om de inte får stöd och hjälp.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0