BAK OCH SNICKERI

Dagen idag har bestått av bakning för min del.

Det blev först härligt goda tekakor som vi avnjöt under balkongen! Mums.....

 

Tekakor

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 1,5 dl raps- majsolja eller smält smör
  • 3 msk socker
  • 16 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt

Gör så här

25 stycken

Lös jästen i den ljumma mjölken. Blanda ner allt utom saltet och rör någon minut. Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 25 bitar. Rulla till bullar och platta eller kavla ut till kakor. Nagga med gaffel och sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. Pudra över lite mjöl.

Låt nu tekakorna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Baka av kakorna i 250 grader i 8-10 minuter.

Låt svalna något på galler innan servering.


Sen efter det bakade jag korvbröd, till korvgrillingen i kväll. Blev inte helt fel de heller....

   inte så värst snygga men men...

Korvbröd med fullkorn


Tid: 1 timme och 45 min

ca 22 st

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • ½ dl olja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • ½ dl kli (t.ex. kruskakli eller vetekli)
  • ½ dl vetegroddar (eller kli)
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8 dl vetemjöl 
  • Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Degvätska: Värm mjölken och oljan i en kastrull tills den blivit 37 grader. Häll lite

av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst. Häll över resten av degvätskan och tillsätt salt, socker, kli och vetegroddar. Rör om.

Använd sedan en elvisp med degkrokar. Tillsätt grahamsmjölet och ca 6 dl av vetemjölet och kör med elvispen till en jämn deg. Tillsätt resten av vetemjölet och arbeta in allt mjöl med elvispen. Degen ska släppa bunkens kanter och inte vara kladdig. Detta tar ca 5 minuter.

Strö över lite mjöl och låt jäsa 30-40 minuter under en bakhanduk.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den.

Dela degen i två delar. Kavla eller forma degen till en rektangulär platta ca 12 x 25 cm. Skär i längder, ca 2.5 cm breda (så att det blir ca 10 st). Lägg bröden med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.

(Vill man ha rundare korvbröd kan man rulla dem lite innan man lägger dem på plåten.)

Låt jäsa 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter. I varmluftsugn 200 grader i ca 12 minuter.

Låt svalna under bakhandduk.

baka ut korvbröd

Korvbröden bakas ut snabbt och lätt.


När jag ändå var på G och hade allt framme så bakade jag dubbel sats kanelbullar....som vi återigen avnjöt under balkongen.



På loftet har mannen och svärfar snickat...... "pinnar" som sitter utanför isoleringen.....ska nog va bra till nått!!!!




Blev ett litet dopp i poolen också idag och lite solning!
Ja så har en hel dag av semestern gått.......

Kram kram


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0